ПРОИЗВОДСТВО НА ИНТЕРИОРНИ ВРАТИ, дървена ДОГРАМА и МЕБЕЛИ

 
 
https://www.high-endrolex.com/23

Основни материали за производство

Работим с висококачествени и изпитани материали от доказали се доставчици и производители.Можете да избирате между основните видове материали в зависимост предпочитанията Ви и финансовите възможности,както и да Ви предложим подходящи камбинации.

ПДЧ

У нас най-разпространени са мебелите от ПДЧ заради ниската им цена а и за много фирми това е най-лесния за обработка материал.За повечето клиенти плоскостите предлагат доста изчистен вариант за обзавеждане.ПДЧ означава пресовани дървесни частици. Това са плоскости, които са направени от пресовани малки дървесни парчета слепени със смолисти вещества. Материалът датира още от 30-те години на XX в., като първоначално се произвеждат еднослойни и трислойни плочи .В началото за спойка и здравина се използват формалдехидни смоли,но се оказва че повърхностният слой излъчва формалдехид в количества, вредни за здравето. Днес вече се произвеждат плочи от клас Е1, които са с изключително ниско съдържание на формалдехид и напълно безопасни. За да може така направената плоча да е по-устойчива се полага двустранно покритие – това може да бъде както дървсен фурнир така и ламинирана повърхност.Разнообразието от цветове и покрития на базара е огромно.Плоскостите от ПДЧ са по-евтини, използват се преди всичко в направата на корпусни мебели. Поради структурата им обаче не са подходящи при фина обработка, тогава за предпочитане са  мдф плоскостите или масивната дървесина. Един от недостатъците на ПДЧ е че не е усточйв на влагаи съответно не се препоръчва за помещения с висока влажност като бани и мокри помещения,а за кухните е добре да има добра вентилация. Друг недостатък е липсата на възможност за релефни обработки .Иначе като цяло това е един от най-предпочитаните материали за изработването на мебели от икономичен ценови клас.Характеристиките на ПДЧ-то зависят основно от плътността на материала и дебелината на плочата. Предлагат се плоскости с много малка  (350-450 кг/м³), малой (450-650 кг/м³), средна (650-750 кг/м³) и висока (700-800 кг/м³) плътност. Дебелините са най-различни като най-подходящи за мебелите по поръчка са плоскости 18 и 25 мм,много фирми предлагат и мебели от много нисък клас 16 мм и 14 мм плоскости,които не гарантират здравина и стабилност на мебела.

MDF или Medium Density Fiberboard е по- висок клас материал от ПДЧ,превежда се дървесно влакнеста плоскост със средна плътност. Произвеждат се от фино смляна дървесина чрез сухо пресоване при високо налягане и температура.Слепва се с лигнин и парафин-така получените плочи представляват един фин и напълно екологичен материал – перфектен за много видове обработка-,фрезоване,боядисване фурнироване или огъване.MDF притежава гладка повърхност и висока здравина. Освен това той е с голяма еластичност , якост на огъване и плътност Поради това МДФ се превръща в един от заместителите на масивната дървесина.

HDF е материала който ползваме за производствата на врати и е с още по-висока плътност от MDF.

Масив

Най-скъпи и луксозни са мебелите от масив. Масива е за предпочитане за мебели с ретро дизайн, но предлага  възможност  и за смели и авангардни решения. Дървесината има изключително добри механични и якостни свойства,това я прави  изключително подходящ материал за изработка на различни конструкции, включително и в строителството.

Удароустойчивият Полистирол / HIPS/ е изключително подходящ за изработка на мебели за баня и мокри помещения

-          Добра удароустойчивост

-          Изключителна обработваемост -материалът се обработва и боядисва лесно

-          Добра стабилност

-          Отлични естетически качества

-          Лесно оцветяем

-          Подходящ за контакт с хранителни продукти и медикаменти

-         не се влияе от влага

Фурнирът е тънък лист, направен от дървесина, който обикновено се слепва към повърхността на различни материали –обикновено това е пдч или мдф.Фурнирът се произвежда чрез рязане или т.нар. развиване на предварително обработен дървесен труп.В зависимост от посоката на рязане може да бъде радиален или тангенциален. При радиалното рязане на фурнира дървесината се реже под прав ъгъл спрямо годишните пръстени, създавайки правожилен ефект. При тангенциално рязане на фурнира рязът се прави по хорда спрямо центъра.

Шперплат

Слоестата дървесина се получава чрез слепване на отделни фурнирни листове като сред най-разпространените видове е шперплатът.